Inici
 
 
Jann-Marc Rouillan : lluita de joventut *
Monday, 09 July de 2007

LE MONDE DES LIVRES | 28.06.07

Nicolas Offenstadt

 

Els anys de la formació dels revolucionaris "professionals" són sempre moments apassionants a analitzar. Hi trobem, naturalment, tot allò que portarà a la radicalització i al compromís : iniciació, recerca , lectura... L’ aire és talla quan tractem d'un militant d'Action Directe (un grup revolucionari que va utilitzar la lluita armada en el decurs dels anys vuitanta) com ara Jann-Marc Rouillan, condemnat a la reclusió criminal a perpetuïtat per a la seva participació en assassinats polítics i encara empresonat. Rouillan és autor, a la presó, de diverses obres, i ara ens exposa els seus records de joventut a Tolosa de Llenguadoc els anys 1970 i 1971. Més enllà de la seva pròpia història, Rouillan situa el lector dins el món militant d’aquesta ciutat en aquell temps. Preocupat per lligar les seves paraules a la topografia urbana, evoca els llocs amb precisió. De la facultat de dret als cafès d'Esquirol o de la plaça del Capitoli, Rouillan fa una veritable passejada en aquells medis de la rebel·lia a Tolosa de Llenguadoc.

 

El compromís de l'autor es remarca d'entrada com a revolta íntegra : "Viure una excitació que electritzava, passades amunt i avall pels carrers, nit i dia en permanent estat d'urgència insurreccional", a causa de les bullangues amb la policia i l'extrema dreta o les rivalitats entre els diversos grups esquerranistes. Les discussions teòriques no juguen un gran paper en aquest context. Per contra, Rouillan i els seus companys s'inscriuen en el marc de la gran història revolucionària i la seva llegenda : es discuteix abundantment sobre la Comuna de París de 1871 [en l’efemèride del seu centenari], de la desobediència dels soldats en la guerra de 1914-1918 i, també, de la Resistència francesa. Però és sens dubte la guerra revolucionària d'Espanya, perllongada en la lluita contra el franquisme, que, en aquesta ciutat penetrada encara avui en dia per aquest heretatge històric, constitueix l'horitzó més imponent, encara més en la mesura que alguns antics guerrillers serveixen de relleu. És també per la lluita d’Espanya que l'acció de Rouillan canvia de dimensió al donar suport a l'activisme dels militants bascos en el seu combat contra el franquisme. L'ambient s'endureix i alguns companys es fan enrere. El combat entra en la il·legalitat, a vegades amb  episodis més lleugers, com ara ”la desviació” d'un camió Blédina : "La nostra associació de conspiradors estava farta de passar  molt de temps fent petits pots per a bebès." D'altra banda, Rouillan guarda una imatge positiva d'aquell temps : "Érem tan feliços de poder combatre." La continuació próximament.

 

[* Jann-Marc Rouillan. DE MÉMOIRE (1). LES JOURS DU DÉBUT : UN AUTOMNE 1970 À TOULOUSE, Agone "Mémoires sociales", 206 p., 14 €.]

Modificat el ( Monday, 09 July de 2007 )
 
< Anterior   Segent >